Αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο στον τρόπο που διακρίνω τις σεκάνς, κατά την ανάλυση μιας ταινίας.

Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να περιγράψω επίσης το πώς δομείται μια σεκάνς, ώστε να γίνει ακόμη πιο σαφής η φύση της και πιο εύκολη η διάκριση της μίας από την άλλη.

Κάθε σεκάνς αποτελείται πάνω κάτω από τα παρακάτω μέρη. Όπως γράφω και στο άρθρο μου για το Ταξίδι του Ήρωα, η αναλογία αυτών των μερών μπορεί να ποικίλλει από σεκάνς σε σεκάνς, ωστόσο ο κανόνας είναι τόσο γενικός ώστε να ισχύει λίγο πολύ για κάθε μία:

  1. Συνέχεια: το πρώτο μέρος της σεκάνς σχετίζεται με τις συνέπειες όσων έχουν αμέσως προηγηθεί. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη δράση της προηγούμενης σεκάνς ή -στην περίπτωση της πρώτης σεκάνς- το backstory του χαρακτήρα.
  2. Καταλυτικό γεγονός: αργά ή γρήγορα κάνει την εμφάνισή της μια ιδέα ή ένα εξωτερικό ερέθισμα. Πρόκειται για το ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ του Ταξιδιού του Ήρωα, αλλά στη μικροκλίμακα της σεκάνς. Από αυτό το γεγονός τίθεται ο επόμενος στόχος για τους χαρακτήρες της ιστορίας.
  3. Επιδίωξη: σε αυτό το τμήμα, οι χαρακτήρες επιδιώκουν τον νέο στόχο. Ενδέχεται να προηγείται μία ή περισσότερες σκηνές προετοιμασίας για αυτό, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
  4. Κορύφωση: το έσχατο σημείο της επιδίωξης του στόχου. Συνήθως πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση ή αντιμετώπιση κάποιου ανταγωνιστή.
  5. Λύση: όπου αποφασίζεται η έκβαση της σεκάνς, δηλαδή αν οι χαρακτήρες πετυχαίνουν ή όχι τον στόχο τους, καθώς και οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν -στην επόμενη σεκάνς ή στη ζωή τους, μετά το πέρας της ιστορίας.

Ας σημειώσω ότι ο παραπάνω δεν είναι παρά ένας ακόμη κανόνας και, όπως όλοι οι κανόνες, μάς είναι χρήσιμος όταν χρησιμοποιείται δημιουργικά και με ευελιξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *